АПОКАЛИПСИС ИОАННА БОГОСЛОВА И ЕВАНГЕЛИСТА.
(с толкованиями архиепископа Андрея Кесарийскаго.)


Слово S (6)-е Глава SI (16) отрешение Д (4)-я печати являюще наводимыя казни и раны на отрицающих Иисуса Христа нетерпѣниемъ.

ПГ (83) Егда отверзе Д (4)-ю печать слышах Д (4)-е животное глаголюще, гряди и виждь.
Четвертое животное сказаетъ орле высоко летание. И скоро наядь свыше на ня приходя от Божия гнѣва на мѣсте вѣрныхъ а на муку невѣрныхъ, аще ся не обратятъ.

ПД (84) И видехъ се конь блѣд и иже сѣдящи на немъ. И имя ему смерть. И адъ и идяше во слѣдъ его. И дана бысть ему область на Д (4)-и части земли убити оружиемъ, и гладомъ, и смертию, и звѣрми земными.
Предложением чину иси предръжатъ. Яко же рече сказают учители. Яко гладъ и моръ и мучение бывшее при Максимияне людем вѣрнымъ менить.

Глава ЗI (17) Отрешение Е (5)-я печати сказание Святыхъ душъ вопль к Богу, дабы была кончина.

ПЕ (85) И егда отверзе Е (5)-ю печать и видехъ пред олтаремъ душа человекъ, избиенных за Христа и за Слово Святое, и за свѣдетеьство Иисуса Христово, еже имѣяху. И возопиши глаголюще гласомъ великимъ глаголюше доколе Господи Святый Истинный судии не мстиши крови нашея на живущих на земли!
И се окончавшихся пророцехъ древнихъ первѣе июдеи святыхъ можетъ прилежати. Яже мучиша до Христа. Аще ли же кто и будущихъ проречение се прииметъ по церковных учителей. Яже избиша Христа ради. Подобное яже окончинѣ суда молятъ да скорѣе приимуть свою честь.

ПS (86) И даны быша комуждо их ризы бѣлы, и речено имъ бысть. Дапочиютъ еще премало. Дондеже скончаются клеврети их, и братия и хотяща избиени быти яко же и тии.
Сими являются Святии кончины просяще всего мира. тѣм же и терпѣти до кончины братия своея. Велими суть дане без нихъ совершени будутъ по апостолу. Бѣлыя же ризы цветущая ихъ угоженьми свѣтлость являютъ. О ней же утѣшающеся. Живутъ аще и не ука суть прияли обѣтование.

Глава ИI (18) Отрешение S (6)-я печати сказая наводимыя раны на кончину.

ПЗ (87) И видехъ егда отверзе S (6)-ю печать и бысть трусъ велий, и солньце омрачено бысть яко вретище власяно. И месяць бысть яко кровъ и звѣзды небесныя падоша на земли яко смоковница отметающе пупы своя. Яко от вѣтра велика движима!
Будущую страсть при Антихристе менитъ. В ней же прочее и многую скорбъ быти, и муку от антихриста. Яко же не вѣмъ бывшая николиже да быша человецы чтуще не опали. Трус же и вещная прелагания. Мнози же в книгах обрѣтаемъ. Еже бо есть еще единою, потрясу указаетъ движимое преложение. А еже омрачное темное кровавое неосвещение являетъ. На них же будетъ Божий гнѣвъ нежели звѣдамъ спасти, иже ся мнятъ быти свѣтилницы на земли. Падати начнутъ не трепяще бывающих яко же рече Господь прекращенымъ быти, аще возможно праведнымъ. За сокровенную трубу тѣмъ же и смоковницу прилагаетъ отметающу неправедныя плоды от напастнаго отпадения и диаволя вѣтра уже не созрѣвше. И не услажшася Благодатию.

ПИ (88) Небо отлучися яко списокъ свиваемо.
Иже ся небо яко свитокъ свиваетъ. Невидяй сия втораго пришествия Христова сказаетъ, а не скроботно бо свитокъ развѣвается есть и еврейский обычай. На свитцехъ своя книгы написати. Его же ради апостолъ глаголетъ, и свитокъ менитъ, или печати Небесныя Силы от нападение грѣшных менитъ и приемлютъ, яко свитку свивающуся!

ПФ (89) И всяка гора и отокы от мѣстъ своих двигнутся. Цари земстии и велможа, и тысящницы крѣпцы, и богатии, и всякъ рабъ, и всякъ свободный скрышася в пещерахъ, и в камени горьстемъ. И глаголютъ горамъ и камению, падайтеся на нас и покройте насъ от лица сѣдящаго на престолѣ. И от гнѣва Агньча яко прииде день великий гнѣва его, и кто можетъ стати противу.
Господь нашъ апостоломъ вопрошающимъ, о разорении Церкве Иерусалимския и о кончине. Яко не можаху приимати. Первѣе рече будущая, еже и вѣмъ бывшее. Приевъ спасияне, итите христоубийцамъ июдеомъ, яко же сказаетъ, Иосифъ на кончине же всего мира паче егда антихристъ приидетъ. Егда же ли жития сего силнии, или церковнаго чина несуще горы нарицаются. И вѣрныхъ Церкви отоцѣ поисаи смѣсть своихъ побегнутъ. И мѣсто с мѣста измѣняющеся антихриста ради. Цари же земстии иже ею владуют сирѣчь. А ни что же на Небеси неимуще со всѣми велможами, и богати нами сущими низу и рабы и свобоными от Христовы работы горамъ и каменемъ и вертепы покрысти молятъ. Неже искушения Божия гнѣва прияти. Его же даны избавитъ Человеколюбецъ Богъ, Ему же Слава во вѣкы вѣкомъ. Аминь.

Оглавление:

СЛОВО 1

СЛОВО 2

СЛОВО 3

СЛОВО 4

СЛОВО 5

СЛОВО 6

СЛОВО 7

СЛОВО 8

СЛОВО 9

СЛОВО 10

СЛОВО 11

СЛОВО 12

СЛОВО 13

СЛОВО 14

СЛОВО 15

СЛОВО 16

СЛОВО 17

СЛОВО 18

СЛОВО 19

СЛОВО 20

СЛОВО 21

СЛОВО 22

СЛОВО 23

СЛОВО 24

Дополнительные
материалы